Левкасні мініатюри 2024

18.07.2024 - 04.08.2024
Левкасні мініатюри 2024

Левкасні мініатюри 2024

З 18 липня по 4 серпня у ЦСМ «Білий Світ» експонуватиметься виставка левкасних мініатюр. Роботи, створені митцями-учасниками Третьої Всеукраїнської Бієнале Левкасу, опиняться поруч з вибраними творами перших двох проєктів з серії дослідження українського сучасного мистецтва левкасу.

Відкриття виставки відбудеться 18 липня о 18:00

Подія на Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1400799207275498

Левкас є безмежно різноманітним і дивуючим, як саме життя. Він розширює можливості художника у роботі з площиною та обʼємом, з кольором і фактурою; відкриває доступ до традицій і знань, що сягають глибини століть, і водночас дозволяє експериментувати і щоразу привносити нове авторське бачення. Оригінальні, ще середньовічні рецепти левкасних сумішей дають митцеві відчути себе магом і алхіміком, та в той же час сучасні матеріали підносять його на вершину технологічного прогресу.

Левкасні Мініатюри 2024 – це третя виставка малих левкасних творів, і вже шоста у межах влаштованого ЦСМ «Білий Світ» дослідження українського мистецтва левкасу. Три Всеукраїнських Бієнале та експозиції мініатюрних левкасів, що традиційно слідують за ними, дозволили впродовж шести років зібрати у стінах галереї та на сторінках каталогів сотні різноманітних робіт. Серед них є твори прославлених українських левкасистів, що присвятили ціле життя розвитку власної майстерності саме у галузі левкасу. Деякі роботи, навпаки, були створені художниками, не знайомими з левкасом до цього проєкту. І, вирішивши спробувати себе у новій техніці, дехто з цих митців не просто відкрив нову сторінку практики, а несподівано проявив нові грані свого таланту та почав створювати дійсно блискучі предмети мистецтва.

Левкасні твори з зібрання Білого Світу створені українськими митцями, що живуть у різних місцях, розвивають різні напрями мистецтва, належать до різних шкіл і традицій, та працюють з безліччю тем. Ця чимала вибірка авторів і величезне розмаїття зроблених ними предметів складають основу для ґрунтовного дослідження сучасного українського мистецтва левкасу, його стилів та форм, виразних рис. Зміст представлених левкасних творів цілком здатен передати контекст нашого сьогодення; стати і його історичною хронікою, і інтимним щоденником. А тяглість традиції Бієнале Левкасу, що не переривається попри всі перепони і струси, є можливістю для вивчення особистої еволюції кожного з авторів, чиї роботи ви побачите на цій виставці.

Подія на ФБ
Фотозвіт з відкриття 
Відеорепортаж з відкриття

Фотогалерея